↓ Advertise on Defender2 ↓

Home > P400e Area (L663) > Preconditioning/Schedule/PodPoint - what am I doing wrong!
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
Print this entire topic · 
Rhywle



Member Since: 02 Dec 2021
Location: Y Bont Faen
Posts: 5

Wales 
Preconditioning/Schedule/PodPoint - what am I doing wrong!
Loving my first Land Rover with a P400e …

All going very well save I can’t seem to get it to charge in the cheap period? I have a schedule preferred time and I have a precondition for 8am every morning.

The only problem seems to be that as soon as I plug in then it starts charging. I can stop the charging but then it doesn’t do anything when ‘paused’

I must be doing something wrong? Has anyone had success with this please?
Post #932524 5th Dec 2021 6:53pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
hezor



Member Since: 01 Feb 2021
Location: Nurmijärvi
Posts: 49

Finland 
I have a P400e with OS3.0.0 software. OS3 completely revamped the EV screens including setting charge periods.

I normally use "Immediate Charging". But I have tried "Smart Charging" and "Low-Cost Charging" options, and in my case they do not work at all. When Smart Charging or Low-Cost Charging is selected (and the low cost time period has been set AND departure time has been set) and after the car is plugged in, it shows "TIMED CHARGING" in the dash and in the LR Remote app. But the issue is that the car is in that state forever - it never starts charging. It might be a bug in the software, or my car is acting up.

I'd like to get this working, as with this feature the battery could be charged during night time, which means the battery is still warm in the morning when I leave for work. This is important as it's -20C outside in Finland right now, so not much EV driving happening with a freezing battery. 22MY Defender 110 P400e SE w/ Off-Road Pack, Driver Assist Pack, Cold Climate Pack, Comfort & Convenience Pack + ClearSight Rear-View Mirror & 11.4" Infotainment Screen
Post #932690 7th Dec 2021 7:17am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Rhywle



Member Since: 02 Dec 2021
Location: Y Bont Faen
Posts: 5

Wales 
Thanks Hezor

It's good to know it's not just me that finds it unreliable. I thought it would be as simple as "set the times and charging will happen during the lower cost times!"

I don't have OS3.0 yet - new so waiting for the SOTA. It may be that will help.

I did find a workaround - that's worked once so far - by setting longer hours on the wall charger and then setting a timed charge on Defender. It seemed to work although the Remote app reported that Defender was sat 'initialising' for hours before the wall charger let it have power. But it worked.

Be interesting to see if OS3.0 makes any difference but it doesn't sound like it will. Sad Defender 22MY P400e XS Edition … not forgetting the mud flaps!
Post #932696 7th Dec 2021 9:04am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
NJSS



Member Since: 26 Aug 2014
Location: Catherington
Posts: 30

United Kingdom 
Has this yet been resolved ?

NJSS 2016 Discovery 4 Landmark
2011 Mercedes Benz SL350 (R230)
1973 MG B GT V8 - 3.9L John Eales engine, 5 speed R380 gearbox, since 1975.
1959 MGA roadster - 1.9L Peter Burgess Engine - 5 speed gearbox
Past LRs - Multiple FFRs, Discos & a Series I - some petrol, some diesel,
none Electric yet.
There are 10 types of people in this world: Those who understand binary, and those who don’t.
Post #949618 17th Apr 2022 9:20am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
D50



Member Since: 08 Apr 2021
Location: Dublin
Posts: 11

Ireland 
Hi all,

I don't know if anyone has got to the bottom of this. I finally got a charger installed today for my P400e so trying to figure all this out!

I don't appear to have the "Smart" "low cost "or "Timed" charging menu options as referenced below....im running OS 3.2.1. MY23 model.

If I want to set specific time periods I have to go into settings and then preconditioning and theres an option to set charging windows, I've been trying to set it for a 3 hour period between 2am and 5am at night to avail of an EV tariff but it just starts charging when its plugged in....

Thanks
Post #956119 21st Jun 2022 5:30pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 1 of 1
All times are GMT + 1 Hour

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2022 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DEFENDER2.NET RSS Feed - All Forums