↓ Advertise on Defender2 ↓

Home > Tdi > Car starts but wont run suspect ignition switch
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
Print this entire topic · 
Wildrover66



Member Since: 25 Apr 2018
Location: Kildare
Posts: 29

Ireland 
Car starts but wont run suspect ignition switch

Hi
1997 300 Tdi
Just stopped for fuel and the car wont start or run. All good before this.
No dash lights at position 2 of the key
At position 3 car starts and dash lights work if you hold it in this position it runs but starter motor engaged. return to position 2 and she stops.
Is the first port of call a new ignition switch or are there other possibilities ,relays ,fuses,earth straps etc

As said she runs in position 3 just nothing in position 2 , also to add main headlights wont work either in position 2 all other lights working.

And yes it was filled with Diesel not a fuel issue Very Happy

Thanks in advance

Post #797342 8th Oct 2019 9:07pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
jst



Member Since: 14 Jan 2008
Location: Taunton
Posts: 5443

2011 Defender 110 Puma 2.4 USW Stornoway Grey

Check wiring on back of ign barrel and feeds to it for pos II Cheers

James
110 XS Utility
90 tdci Softtop
90 tdci Hardtop

Post #797359 9th Oct 2019 6:41am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Mash



Member Since: 09 Feb 2015
Location: Guernsey
Posts: 1500

Guernsey 1998 Defender 90 300 Tdi HT Nato Green

Mine had similar issues once, removed the cowling and found the back of the ignition switch had just about fallen out, new ignition switch fitted and was all good. 90 wolf - Jasmin http://www.defender2.net/forum/topic39408.html
90 V8 - Maggie http://www.defender2.net/forum/topic42564.html
110 TD5 - Buggsy http://www.defender2.net/forum/topic59029.html
D3 Hse - Fiona
Capri 2l S - Anna

Think I might have a problem............

Post #797388 9th Oct 2019 11:07am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Wildrover66



Member Since: 25 Apr 2018
Location: Kildare
Posts: 29

Ireland 

A quick update
checked power at all switch positions and all measures normal 12+ v
Still no dash lights in position 2
Last thing in the circuit to check is a header joint K109 which I cant find
Anyone know where to look
All fuses good

I have a new switch ordered which I will fit when it arrives even though all appears normal there
Thanks for your input

Post #797602 10th Oct 2019 5:04pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dorsetsmith



Member Since: 30 Oct 2011
Location: South West
Posts: 3547

header joint K109 ( C285 ) up behind the dash

white wire



Click image to enlarge


Last edited by dorsetsmith on 10th Oct 2019 9:42pm. Edited 1 time in total

Post #797615 10th Oct 2019 5:48pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Wildrover66



Member Since: 25 Apr 2018
Location: Kildare
Posts: 29

Ireland 

Cheers I will look for it in the morning

Post #797626 10th Oct 2019 6:42pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Wildrover66



Member Since: 25 Apr 2018
Location: Kildare
Posts: 29

Ireland 


Click image to enlarge


C285-17 if I read this correctly is directly connected to switch position 2. I have power at switch but no dash lights

Post #797654 10th Oct 2019 9:26pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dorsetsmith



Member Since: 30 Oct 2011
Location: South West
Posts: 3547

that`s right check at the header for 12 volts

also provides 12 v power to the engine fuel stop sol

Post #797659 10th Oct 2019 9:55pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Wildrover66



Member Since: 25 Apr 2018
Location: Kildare
Posts: 29

Ireland 

Fixed new switch arrived so decided to try it prior to chasing voltages
Old one internals pictured no damage but some wear
Top right on left position 2 but a couple were loose to touch

Thanks for your replies

Click image to enlarge

Post #797726 11th Oct 2019 1:53pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dorsetsmith



Member Since: 30 Oct 2011
Location: South West
Posts: 3547

good Thumbs Up

Post #797729 11th Oct 2019 2:42pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 1 of 1
All times are GMT

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2019 Futuranet Ltd & Martin Lewis