↓ Advertise on Defender2 ↓

Home > Td5 > Td5 2003 starting issue
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
Print this entire topic · 
roche1800



Member Since: 07 Apr 2020
Location: derbyshire
Posts: 253

Td5 2003 starting issue
It has always started first time UNTIL this morning when it would not!

The battery is charged and when the ignition is turned there is one click and nothing else, it has bump started.

My son took it to help in the village and left it running while dropping something off, he said it spluttered and then stopped.

Again the key turns and just a click, bump started to get it home.

Hopefully you guys point me to solenoid or starter or ….

Look forward to some help to solve the issue. Many thanks in advance.
Post #1036921 9th Jun 2024 2:57pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
landy andy



Member Since: 15 Feb 2009
Location: Ware, Herts
Posts: 5454

2006 Defender 110 Td5 USW Zermatt Silver
It sounds like the solenoid on the starter.

If so you can rebuild solenoid, get stater off and get it rebuilt, or fit new starter.
Post #1036931 9th Jun 2024 3:51pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
custom90



Member Since: 21 Jan 2010
Location: South West, England.
Posts: 19730

United Kingdom 
Check the grounding points and battery clamps are tight and clean, you’d be surprised how common these issues are especially the transmission connection and it’s not always the Starter.

Worth checking just in case first. Diesel$ Live$ Matter. ⛽️🛢️👨‍🔧🧰⚙️ RED, WHITE & BOOST! 🇬🇧
Post #1036936 9th Jun 2024 4:19pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
roche1800



Member Since: 07 Apr 2020
Location: derbyshire
Posts: 253

So I have inspected earthing and undone and cleaned terminals on motor and nothing.

Removed last night and here are photos inside solenoid with signs of wear ….




Click image to enlarge



Click image to enlarge



Click image to enlarge
Post #1037093 11th Jun 2024 10:55am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Notyalc



Member Since: 27 Jul 2018
Location: Northumberland
Posts: 145

United Kingdom 2003 Defender 90 Td5 HT Epsom Green
I fitted this kit about 4 years ago, no problems since. There is a bolt that is a pain in the backside to get out, other that that, not a bad job.

https://x8r.co.uk/land-rover-discovery-td5...r-kit.html
Post #1037247 12th Jun 2024 8:53pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
roche1800



Member Since: 07 Apr 2020
Location: derbyshire
Posts: 253

Cheers, fitted the refurb kit and the click is way better. Sadly done a bench test and the cog shoots out but doesn’t spin Big Cry
Post #1037258 12th Jun 2024 10:38pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 1 of 1
All times are GMT + 1 Hour

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2024 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DEFENDER2.NET RSS Feed - All Forums