↓ Advertise on Defender2 ↓

Home > Technical > Glow plug 60a fuse blowing
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
Print this entire topic · 
chrisc2306



Member Since: 02 Jan 2020
Location: Glasgow
Posts: 28

Scotland 2011 Defender 90 Puma 2.4 CSW Zambezi Silver
Glow plug 60a fuse blowing

Looking for some advice on what could be going wrong with my puma. The 60a fuse under the drivers seat for the glow plugs keeps blowing as soon as I turn the ignition on, I've had a good look in the engine bay and can't seem to see any damaged cables. Anyone got any advice where to start? Is it a case of replacing the glow plugs? Glow plug relay? Its driving me mad trying to figure out what is wrong

Post #854792 7th Sep 2020 6:47pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
MadTom



Member Since: 10 Sep 2013
Location: Olomouc
Posts: 409

Czech Republic 1999 Defender 130 Td5 HCPU Baltic Blue

First disconect the wire from glow plugs and switch on ignition. If the fuse survives, your problem is probably in glow plugs, it it burns again, look for short to ground (chassis). 60A is big fuse and needs proper short to burn. "Drobek" = The Small One - Discovery 2, "Blufínek" = The Blue Thing - Defender 130, and for me at least Ford Mondeo Smile

Post #854867 8th Sep 2020 5:47am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
chrisc2306



Member Since: 02 Jan 2020
Location: Glasgow
Posts: 28

Scotland 2011 Defender 90 Puma 2.4 CSW Zambezi Silver

Does anyone know what route the black and yellow wire out of the glow plug relay takes to get to the glow plugs just so I can try and trace it and look for damage

Post #855144 9th Sep 2020 10:14am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
leunknow



Member Since: 22 Sep 2020
Location: Paris
Posts: 3

France 2006 Defender 130 Td5 HCPU Tonga Green

follow the tube on the side of the engine but easier with manifold removed

Post #857455 22nd Sep 2020 4:08pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
chrisc2306



Member Since: 02 Jan 2020
Location: Glasgow
Posts: 28

Scotland 2011 Defender 90 Puma 2.4 CSW Zambezi Silver

I got it sorted it turned out to be one of the glow plugs that was shorting and blowing the fuse, all of them came out fairly easily which was a relief. The bolt holding the cable that feeds the glow plugs down was missing so I replaced that while I was at it I’ve read on some other posts that that has been the problem

Post #857463 22nd Sep 2020 4:33pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
hank



Member Since: 12 Sep 2016
Location: South Wales
Posts: 1331

Wales 2007 Defender 110 Puma 2.4 DCPU Stornoway Grey

Glad to hear the plugs came out ok as I’ve read they can be a pig! > 110 XS Double Cab
> Instagram @simonlanemind

Post #857466 22nd Sep 2020 5:04pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 1 of 1
All times are GMT

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2020 Futuranet Ltd & Martin Lewis