↓ Advertise on Defender2 ↓

Home > Puma (Tdci) > Station wagon 07 Puma 2.4 idling problem...help please!
Post Reply  Down to end
Page 1 of 2 12>
Print this entire topic · 
GeorgeTDI07



Member Since: 14 Jan 2019
Location: Suffolk
Posts: 5

United Kingdom 2007 Defender 110 Puma 2.4 SW Indus Silver
Station wagon 07 Puma 2.4 idling problem...help please!

My Defender is out of action for the second time in the last 12 months. The problem is that the engine wont idle. Nothing shows on diagnostics and nothing appears to be wrong with it.
Two Defender specialists have looked at the engine and neither have been able to resolve the problem. The following things have been check/repaired/replaced. ABS modulator, Switch speed control, EGR valve, gasket EGR valve, Reprogrammed EGR, remove/clean out fuel tank, fuel pressure valve (both), filter replacement, Hose fuel, Replaced injectors Sad reprogramming...amongst other things.
I have come across other people with the same problem but no one seem to have a solution. My next possible step could be to replace the high pressure pump but I have spent an eye watering amount of money already and there is nothing to say that this is going to fix the problem either....Any ideas anyone?!

Post #751187 14th Jan 2019 2:13pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
schuee



Member Since: 16 Jul 2012
Location: Lincolnshire
Posts: 377

United Kingdom 2011 Defender 110 Puma 2.4 USW Orkney Grey

George,

A faulty VCV valve shows no fault codes, I had idle issues, especially when cold, so just replaced VCV and had it learned and all resolved Thumbs Up

Could be something else, though worth looking into.


https://www.defender2.net/forum/topic30222...t=vcv+idle

https://www.4x4community.co.za/forum/showt...trol-Valve

Cheers

Keith MY2011 110 XS USW 120,000 Miles

Post #751193 14th Jan 2019 2:35pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
williamthedog



Member Since: 29 Dec 2012
Location: south wales
Posts: 3205

2011 Defender 90 Puma 2.4 PU Tamar Blue

Yep as said above vcv your best bet Thumbs Up

Post #751195 14th Jan 2019 2:48pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
GeorgeTDI07



Member Since: 14 Jan 2019
Location: Suffolk
Posts: 5

United Kingdom 2007 Defender 110 Puma 2.4 SW Indus Silver

Thanks Keith, yes been there and replaced that!

Post #751197 14th Jan 2019 3:02pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Caterham



Member Since: 06 Nov 2008
Location: Birmingham
Posts: 5722

England 2011 Defender 110 Puma 2.4 XS CSW Stornoway Grey

it won't idle at all or idles very poorly?
did it suddenly happen or was it progressive?

Post #751207 14th Jan 2019 4:38pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
hornet



Member Since: 04 Jan 2010
Location: Western Europe
Posts: 186

Re: Station wagon 07 Puma 2.4 idling problem...help please!

GeorgeTDI07 wrote:
My Defender is out of action for the second time in the last 12 months. The problem is that the engine wont idle. [...]


If it rotates but does not start, a faulty crankshaft- or camshaft-sensor (plug, wiring, seat, etc.) may be the reason.


Click image to enlarge

Post #751393 15th Jan 2019 10:45am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
GeorgeTDI07



Member Since: 14 Jan 2019
Location: Suffolk
Posts: 5

United Kingdom 2007 Defender 110 Puma 2.4 SW Indus Silver

It starts straight away but won’t idle. If you keep revs above 2000 it’s ok but as soon as you take your foot off the excelerator it cuts out. It came on gradually....we’ve checked all the obvious things and replaced lots of parts. It’s stumped 2 defender repair specialist, so it’s got to be something no one thought about....!

Post #751453 15th Jan 2019 3:34pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Caterham



Member Since: 06 Nov 2008
Location: Birmingham
Posts: 5722

England 2011 Defender 110 Puma 2.4 XS CSW Stornoway Grey

I see the egr has been replaced......does it definitely work correctly tho?

sorry not sure what else to suggest at the moment? good luck.

Post #751454 15th Jan 2019 3:37pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
custom90steve



Member Since: 21 Jan 2010
Location: South West England
Posts: 17652

United Kingdom 

Try replacing the clutch switch. 🇬🇧 Made In GB. 🇬🇧

Post #751456 15th Jan 2019 3:56pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Caterham



Member Since: 06 Nov 2008
Location: Birmingham
Posts: 5722

England 2011 Defender 110 Puma 2.4 XS CSW Stornoway Grey

sorry Steve,

not sure how that would help? I've disconnected the clutch switch and all it did was over rev / hang when changing gear as it doesn't reduce engine torq on clutch depress.

Post #751464 15th Jan 2019 4:19pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Caterham



Member Since: 06 Nov 2008
Location: Birmingham
Posts: 5722

England 2011 Defender 110 Puma 2.4 XS CSW Stornoway Grey

ah....

could it be switch is the problem ie the engine is constantly in reduced torq mode ie like having the clutch depressed all the time?

in which case simply disconnecting would confirm if that's the problem or not?

Post #751465 15th Jan 2019 4:20pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
blackwolf



Member Since: 03 Nov 2009
Location: South West England
Posts: 10654

United Kingdom 2007 Defender 110 Puma 2.4 DCPU Stornoway Grey

It sounds very VCV-like to me. I'd almost be inclined to try replacing it again.

Post #751477 15th Jan 2019 5:16pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
MK



Member Since: 28 Aug 2008
Location: Santiago
Posts: 1936

Chile 2007 Defender 110 Puma 2.4 SW Chawton White

Not sure if I am just adding noise, but what about gas pedal sensor? Puma 110" SW

.............................................................
Earth first. Other planets later

Post #751487 15th Jan 2019 6:29pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
custom90steve



Member Since: 21 Jan 2010
Location: South West England
Posts: 17652

United Kingdom 

Blackwolf could well be right, the symptoms are there.

Regarding the clutch switch, no you cannot just disconnect it on a Puma. Either replace the switch and re-connect or bridge it. You cannot just unplug it, it will not run correctly at all like that. 🇬🇧 Made In GB. 🇬🇧

Post #751512 15th Jan 2019 8:00pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
landy andy



Member Since: 15 Feb 2009
Location: Ware, Herts
Posts: 4062

2006 Defender 110 Td5 USW Zermatt Silver

Did you get your VCV programmed via the learn process?

Post #751547 15th Jan 2019 10:17pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Post Reply  Back to top
Page 1 of 2 12>
All times are GMT + 1 Hour

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2020 Futuranet Ltd & Martin Lewis