↓ Advertise on Defender2 ↓

Home > In Car Electronics > What lead do I need please? Std LR radio to Alpine? also Mic
Post Reply  Down to end
Page 1 of 3 123>
Print this entire topic · 
Stacey007



Member Since: 25 Sep 2015
Location: Cheshire
Posts: 2206

United Kingdom 
What lead do I need please? Std LR radio to Alpine? also Mic

Hello


Had a spare few mins, thought I would change the radio (stop gap until I do the double din swap)


Old Land rover Radio out and this has two leads in the back of it (in picture)

New Alpine radio only has one?

What lead do I need please to connect up?
Thumbs Up

Click image to enlarge










Also where do people place the mic for talking to I put it here but not stuck it down yet...

Click image to enlarge







Thanks

Post #620860 1st May 2017 8:44pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Bushpig



Member Since: 07 Nov 2013
Location: Botswana
Posts: 167

2012 Defender 110 Puma 2.2 SW Alpine White

I think you need an ISO connector...
Look here: http://www.defender2.net/forum/topic29061....t+2014+iso
I put the mic on the left side of the cluster, by the drivers side air vent, helps with wind noise and will also pick up a passengers voice. A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof is to underestimate the ingenuity of complete fools.

2012 2.2 Puma
1997 130 Tdi
1975 S3 PU

Post #620946 2nd May 2017 6:52am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Peaknocker



Member Since: 14 Apr 2017
Location: North Yorkshire
Posts: 74

United Kingdom 2014 Defender 90 Puma 2.2 HT Fuji White

Hi,

Before you buy a new lead, follow the wires out of the back of the two Plugs in the dash you may find they are plugged into a grey plug that the alpine one will plug directly into.

Post #620983 2nd May 2017 11:08am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Stacey007



Member Since: 25 Sep 2015
Location: Cheshire
Posts: 2206

United Kingdom 

Hello

I'm a bit lost, my leads at the back do not match the radios single one, so I have tried two different ISO leads that the audio places say should fit?

16 pin in the back of alpine to the two seperate leads in my dashboard.. Neither have worked though.

Can I get a lead that goes from the Alpine lead it came with to my two leads in dash?

Not sure now what I can be doing wrong I would have thought with the correct lead its plug and play?

Thanks

My leads in dash and the loom from the back of Alpine


Click image to enlarge



So I took this loom out and fitted the second of the looms I bought which split to my two leads.. still nothing


Click image to enlarge



Help please.... Thumbs Up

Post #625451 19th May 2017 7:11pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Peaknocker



Member Since: 14 Apr 2017
Location: North Yorkshire
Posts: 74

United Kingdom 2014 Defender 90 Puma 2.2 HT Fuji White

Is it a puma you have?

If so follow the cables coming out of the back of the two plugs in your dash and they will plug into another connector located below the clock.

You should be able to unplug this and plug the one you have in your hand direct into this. Mike

Post #625454 19th May 2017 7:15pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Stacey007



Member Since: 25 Sep 2015
Location: Cheshire
Posts: 2206

United Kingdom 

Hello

Ok thanks I will try this, will be over the weekend now. Thanks

Post #625455 19th May 2017 7:16pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Stacey007



Member Since: 25 Sep 2015
Location: Cheshire
Posts: 2206

United Kingdom 

Hello


So tried again, old radio out and torch in gap and pulled leads a little in the hole. Nothing attached to the cable?

these are what comes out of the dash...with the newer ones near them in this picture


Click image to enlarge



This is the back of the head unit with the 16 pin lead in


Click image to enlarge





Click image to enlarge



but still nothing....


so this is the second lead I have bought and seem to fit the connectors on both the radio and car but nothing from the headunit?

This is the lead next to the lead that came with the radio. Am I missing anything? I have checked the radio fuse and that appears fine.


Click image to enlarge




SO old radio back in and all works again

Post #626351 23rd May 2017 4:15pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Peaknocker



Member Since: 14 Apr 2017
Location: North Yorkshire
Posts: 74

United Kingdom 2014 Defender 90 Puma 2.2 HT Fuji White

Just sent you a PM. Mike

Post #626354 23rd May 2017 4:43pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Stacey007



Member Since: 25 Sep 2015
Location: Cheshire
Posts: 2206

United Kingdom 

^ Great to talk to you Very Happy

Will try what you said maybe tomorrow now. Thanks

Post #626417 23rd May 2017 8:05pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Stacey007



Member Since: 25 Sep 2015
Location: Cheshire
Posts: 2206

United Kingdom 

Hello

OK so I tried Chasing the lead back removing the front part of dashboard in the hope I would find a bigger lead connect to the two smaller ones... But no luck.

Has anyone else fitted this radio to a puma? which has the std Radio its a XS model?

If so what lead did you require.

The radio shops are saying its this one and I've tried two now and no luck?


Thanks

Post #626840 25th May 2017 2:51pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Martin
Site Admin


Member Since: 02 Apr 2007
Location: Hook Norton
Posts: 4036

United Kingdom 2015 Defender 90 Puma 2.2 XS CSW Montalcino Red

Which leads have you been sold (part numbers/IDs)?

Any chance of a detailed photo of the wires coming out of each Alpine connector? On the original LR loom (cloth taped one) and a lead you've been sold?

A standard ISO -> Alpine should work Confused  1988 90 Td5 NAS soft top Cool
2015 D90 XS SW Mr. Green
2006 D110 CSW (Dad's)

Post #626842 25th May 2017 3:05pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
zsd-puma



Member Since: 09 Aug 2016
Location: Kent
Posts: 1174

United Kingdom 2010 Defender 110 Puma 2.4 USW Santorini Black

Have you actually got power both, permanent live, and ignition live coming through to the ISO connectors coming out of the loom?

Post #626868 25th May 2017 6:42pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Stacey007



Member Since: 25 Sep 2015
Location: Cheshire
Posts: 2206

United Kingdom 

^ I will try and get pictures that make sense.

As for power the original loom works fine with my original land-rover cd player.

I've not tried a multi-meter on the 2 other looms I have tried, One I sent back as thought its not working but then the second isn't...


This is the lead which came with head unit.

Click image to enlarge


but these are the leads in my dashboard (the two at the back)

Click image to enlarge


This is the back of the head unit with the 1st lead I sent back...

Click image to enlarge


This is the lead I have currently and plugs into back of head unit and the two leads coming out of dashboard fine, I was told the extra lead is for a phone. but plugging this in nothing happens?


Post #626871 25th May 2017 7:03pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
zsd-puma



Member Since: 09 Aug 2016
Location: Kent
Posts: 1174

United Kingdom 2010 Defender 110 Puma 2.4 USW Santorini Black

extra lead will be a remote control cable for a phone, power antenna, external amplifer etc. If you're not using it just tape it up.

Does the new head unit actually work? Because if you've got power where it should be then the head unit is likely faulty. Just because it's new doesn't mean it's not faulty.

You say you've checked the radio fuse, i assume that's the one in the fuse box? (which must be fine if your original radio still works) What about the small one in the back of the head unit? Even if it looks ok, try replacing the fuse anyway, i've had a blade fuse once in the past that looked fine, and had a continuity test passed on a multi meter but just wouldnt work.

Post #626880 25th May 2017 7:35pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Stacey007



Member Since: 25 Sep 2015
Location: Cheshire
Posts: 2206

United Kingdom 

Hello I bought it off a forum member here who upgraded to double din and yes I have a guarantee it works?

I've checked the fuses and they all appear ok and as you say the original radio works..

Thought it would be plug and play nice quick job.
Confused

Post #626892 25th May 2017 8:55pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Post Reply  Back to top
Page 1 of 3 123>
All times are GMT + 1 Hour

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2017 Futuranet Ltd & Martin Lewis